POPIS
OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ je jednoletá nebo dvouletá bylina
dorůstající výšky až 1,5 m. Patří do čeledi Asteraceae –
hvězdnicovité. Původem je ze suchých oblastí Středomoří
a jihovýchodní Asie. Kvete koncem června a jeho purpurově
červené květy připomínají bodlák. Pro fytoterapeutické účely
se sbírají plody, které se z květů vyvíjejí na konci léta.
Ostropestřec je schopen UDRŽOVAT ZDRAVÍ JATER. Játra, jak je
známo, jsou tzv. továrnou a filtrem krve. Je to největší orgán
těla, který je schopen zpracovat i 2 l krve za minutu.
Ostropestřec mariánský je opravdovým gigantem v boji
s jaterními problémy.
KDO CHCE JÁTRA ZDRAVÁ MÍTI, OSTROPESTŘEC ZAČNE JÍSTI.
Další schopností ostropestřce mariánského je UDRŽOVAT
NORMÁLNÍ ZDRAVÍ SRDCE A TRÁVICÍ ZDRAVÍ. DOBRÉ ZAŽÍVÁNÍ je
základním předpokladem proto, aby člověk byl schopen zužitkovat
vše potřebné získané z potravy. OSTROPESTŘEC MÁ VLIV NA
ŽLUČNÍK A JEHO ZDRAVÍ – žlučník má za úkol skladovat
a upravovat žluč (žluč je důležitá při trávení zejména
tuků, mezi jednotlivými jídly je ukládána a zahušťována
právě ve žlučníku). Ostropestřec mariánský je ANTIOXIDANTEM,
tedy látkou napomáhající ODBOURÁVAT KYSLÍKOVÉ RADIKÁLY
z těla. Dalším trumfem ostropestřce je SCHOPNOST PODPOROVAT
PŘIROZENOU OBRANU A ODOLNOST ORGANISMU. Dále je PROSPĚŠNÝ PŘI
KONTROLE HLADINY CUKRU V KRVI. Tyto hodnoty UDRŽUJE A VYROVNÁVÁ
do normálu.
DÁVKOVÁNÍ
Semena dodáváme celá, zachovají si tak delší dobu čerstvost,
avšak je nutné je před přípravou čaje rozdrtit, aby došlo
k účinnému vylouhování. Na přípravu čaje použijeme jednu
lžíci rozdrcených plodů, zalijeme vroucí vodou a necháme
15 min. louhovat. Užíváme 2–3× denně. Je také možné 2×
denně rozkousat a pozřít 1 čajovou lžičku.
UPOZORNĚNÍ
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu.
Neslouží jako náhrada pestré stravy.
Není určeno dětem do 3 let. Ukládejte na bezpečném místě mimo
dosah dětí.
Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Skladujte v temnu a
suchu.